Buitenplaats Zevenhutten Cuijk

Ontmoetingsplek in de natuur

Net buiten de bebouwde kom van Cuijk ligt een unieke plek voor natuur, recreatie, afscheid en herinnering. Op Buitenplaats Zevenhutten neem je afscheid van je overleden naaste. De locatie midden in de natuur biedt een omgeving die de bezoeker los maakt van de hectiek van de dag en zichtbaar maakt waar het leven echt over gaat.

De ontwikkeling van Buitenplaats Zevenhutten betreft enerzijds de ontwikkeling van een kleinschalig crematorium met daarin een veldcafé en informatiepunt van Brabants Landschap en een ontmoetingsplek als middelpunt van het gebied. Daarnaast omvat Buitenplaats Zevenhutten de ontwikkeling van 3500 m² natuur- en recreatiegebied in een ‘uiterwaardenlandschap’ welke bijdraagt aan de inrichting en beleving van dit natuurgebied in het Land van Cuijk.

In het ontwerp is gezocht naar de balans tussen natuur en geborgenheid. Want de natuur kan als geen ander zichtbaar maken wat leven is, voortdurend toont het de cyclus van leven en dood. Licht in overvloed, een vertrouwde natuurlijke groene omgeving fungeert als rustpunt. In dit centrum zijn onder andere een aula, koffieruimte, familiekamer, opbaarruimten, veldcafé en het crematorium gepland. Naast dat de ruimten functioneel geschikt zijn voor diverse rituelen uit verschillende religies of levensopvattingen krijgt het complex een heel eigen energetische en emotionele kwaliteit.

Interview architect

Bekijk fotoboek